HR classificatie is te onduidelijk

22/07/2019

Hoewel de isolatiewaarde van glas al jaren wordt aangeduid met HR, HR+ en HR++, is de precieze betekenis met de tijd wel veranderd. Begrijpelijk zorgt dit ervoor dat het niet meer voor iedereen duidelijk is wat de specificatie nu precies inhoudt.

De grootste reden dat er onduidelijkheid is ontstaan bij de HR classificatie, is het verplichten van de CE-markering op isolatieglas. De CE-voorschriften stellen dat een fabrikant wettelijk verplicht is om de exacte producteigenschappen zichtbaar te maken. Hierdoor mag er niet langer worden gewerkt met referentiewaardes. Ook de classificatie onder KOMO is om die reden aangepast. Peter van Dijk van het Kenniscentrum Glas raadt daarom altijd aan om niet te kijken naar de HR classificatie. Veel beter let je op de onderliggende Ug-waarde of kijk je naar de CE-markering.

Op dit moment zijn er meerdere soorten types zonwerend glas op de markt. Het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende soorten bestaat uit de lichttransmissie en de zontoetredingsfactor:

Lichttransmissie: dit is de hoeveelheid licht wat doorgelaten wordt door het glas in een percentage van de totale lichthoeveelheid.
Zontoetredingsfactor: dit geeft de verhouding aan tussen de binnenkomende en de opvallende zonnestraling.

Glashandel Emmery heeft ieder soort zonwerend glas op voorraad. Lees hier meer over zonwerend glas.

Terug naar overzicht